27 jun 2023

Protokoll från Extra stämman

Av Hugo Lindström | 2023-06-27 19:05

Hej kära medlemmar! 
Protokoll samt Förslag och underlag för beslutet kring laddboxar finns nu anslaget på föreningslokalens fönster samt även att ladda ner på hemsidan. 
För att ladda ner protokollet samt bilagan:
1. Logga in
2. Klicka på Internt högst upp till höger
3. Klicka sedan på styrelseprotokoll
4. Klicka slutligen på Extra stämma. 

Hälsningar 
Samfällighetens styrelse

8 jun 2023

Beslutsunderlag laddboxar

Av Mattias Karlsson | 2023-06-08 07:57

Bakgrund
Årsmötet beslutade att ge styrelsen uppdrag att ta fram en långsiktig lösning för laddinfrastruktur som innefattar samtliga gårdshus. Stämman röstade och majoriteten var positiva till att styrelsen ska undersöka kostnad, tid och genomförande av detta.

Efter många veckors hårt arbete med att få fram en bra och kostnadseffektiv lösning till Skogshöjdens samfällighet närmar vi oss nu beslut i frågan. Vi som har arbetat i laddgruppen vill passa på att tacka er alla i samfälligheten för det stora engagemang och positiva gensvar vi fått i samband med årsmöte och informationsmöte. Vi har också beaktat inkomna synpunkter och efter bästa förmåga införlivat detta i styrelsens förslag. Vi har gjort en grundlig genomgång av samfällighetens behov och våra förutsättningar.

Vi har också fått en tydlig majoritet som önskar att installera laddbox. Vi har också pratat med andra samfälligheter om deras lösningar och fått information som har varit värdefull för förslaget. Det tillsammans med bidrag från Naturvårdsverket på 50% av totala kostnaden gör att styrelsen är redo att presentera detta förslag på ett extra årsmöte för beslut.

Styrelsen har tagit in offerter från sju olika installationsföretag. Dessa företag har varit på plats vid flera tillfällen som fått ge sin expertis och syn. De olika alternativen har sedan bearbetats noga i detalj och sedan formats till ett konkret alternativ som vi tror kommer passa vår samfällighet väldigt bra.

Med ett positivt beslut i samfälligheten om införande av laddbox får vi den bästa tänkbara tekniska infrastrukturen som stärker värdet på vår gemensamma fastighet.

På hemsidan (inloggat läge) finns det här dokumentet, frågor och svar, mall för fullmakt samt de offerter som vi tagit emot från installationsföretag.

Kommande Informationsmöten och extra stämma

  • Måndag 12 juni 19.00 i Samfällighetens lokal, 
    • Robert Karlsson från Miljöbelysning Sweden AB kommer för att svara på frågor om laddboxar. Miljöbelysning Sweden AB är en av de tre leverantörerna som vi gått vidare med.
  • Torsdag 15 juni 19.00 i Samfällighetens lokal. 
    • Då kommer Per-Eric från Sviskons styrelse som nyligen installerade laddboxar och svarar på frågor och erfarenheter från deras installation.
    • Sista chansen att ställa frågor och få information innan vår extra stämma. 
  • Tisdag 20 juni 19.00 i Samfällighetens lokal, Extra stämma och beslut.

Hur beslut fattas och hur man röstar.
Beslut i samfällighetsföreningar tas genom att minst hälften av de avgivna rösterna måste ha röstat för beslutet (s.k. enkel majoritet). Ordföranden har utslagsröst vid lika röstetal. För vissa beslut fordras att minst två tredjedelar av de avgivna rösterna måste ha avgetts för beslutet (s.k. kvalificerad majoritet). För detta beslut gäller enkel majoritet.

Enligt §48 i lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter och enligt våra stadgar så:
-”får vid avgörande av fråga som enbart rör viss verksamhetsgren rösträtt utövas endast av de medlemmar som är bidragsskyldiga till denna verksamhetsgren.”

Då detta förslag endast berör de fastigheter med garage i länga (gårdshusen) så är det endast de som har rösträtt. Röstlängden består alltså av 35 fastigheter. Val ska ske med slutna sedlar om någon begär det. När det handlar om ekonomiska frågor ska röstetalet beräknas efter fastighetsägarnas andelstal.

När omröstning företas skall, till protokollet, antecknas de omständigheter angående rösträtt, andelstal, ombud, m.m. som har betydelse för bedömandet av röstresultatet.

Stämmoprotokollet ska justeras inom 2 veckor efter stämman och därefter hållas tillgängligt för medlemmarna.

Medlem får vid föreningsstämma företrädas av ett befullmäktigat ombud, oavsett om ombudet är medlem eller ej. Ingen får som ombud företräda mer än en medlem. Fullmakten gäller endast för det datum som anges på ombudsfullmakten.

Det är viktigt att alla medlemmar tar sitt ansvar och deltar på beslutsmötet där omröstningen är beslut om att införa laddboxar i Skogshöjdens samfällighetsförening enligt styrelsens förslag. Som tidigare informerats kommer omröstningen äga rum på en extrastämma tisdagen den 20:e juni 2023 klockan 19:00 i samfällighetslokalen.

På hemsidan finns en fullmakt som kan användas för röstning via ombud om man absolut inte kan delta på mötet.

Styrelsens förslag till beslut
Styrelsen för Skogshöjdens samfällighetsförening rekommenderar att samfällighetens medlemmar bifaller styrelsens förslag att installera laddboxar i vårt område enligt vad som nedan redovisas under ” Sammanfattning av laddinfrastruktur”.

Sammanfattning av laddinfrastruktur
Möjlighet att säkert kunna ladda laddbara fordon vid varje garageplats genom en s.k. laddbox. Laddboxarna kommer grovt räknat kunna ladda ca 2-5 mil/timme beroende på hur många som laddar samtidigt. Boxarna har inbyggd styrning och känner själva av hur mycket ström det finns att tillgå för stunden. Vår samfällighet har jämförelsevis god försörjning av el för att klara det kravet.

Teknisk lösning
På insidan av garagen dras en ny grövre 3-fas elkabel fram till respektive garage/laddbox. Det kommer behöva grävas mellan garagen för att dra fram grövre elkabel. All belysning och dess kablage kommer att fortsätta vara kvar i drift som det är idag.

En laddbox installeras på vägg vid varje garageplats. Laddboxen har en maximal effekt på 11

Kw (3- fas och 1-fas, 16 Ampere). Laddboxen vi väljer är antingen Zaptec Pro eller Charge Amps Dawn som är de två som alla installationsföretag har föreslagit. Laddboxarna kommer vara trådlöst uppkopplade över 4G där bl.a. dynamisk lastbalansering hanteras. Lastbalansering innebär att boxarna själva känner av hur mycket ström som finns att fördela. En fördel med den boxen vi har valt är att den även kan fasbalansera mellan flera faser i de fall flera bilar som har enfasladdning laddar samtidigt.

Mätning av förbrukningen sker digitalt över nätet (molntjänst/app) och gör att en faktura på förbrukad ström kan skickas till varje användare.


Ekonomi och finansiering

Initial kostnad
Projektet beräknas enligt offert kosta ca 714,000 kr + moms

Samfälligheten beviljas stöd från Naturvårdsverket som innebär bidrag på 50% för alla berättigande kostnader för all utrustning per installerad laddbox upp till 30,000 kr

Efter feedback från medlemmar har vi kommit fram till att finansieringen löses på liknande sätt som vid fiberinstallation och fördelar kostnaden över flera år. Det innebär att vi kommer att söka ett lån på fem år för finansiering enligt nedan. Varje hushåll kan välja att amortera kvarstående skuld i samband med övergången till nytt år.

Med denna finansiering blir det en avgift på ca 150 kr / månad under 5 år.
Observera att detta inte är en kostnad utan en investering. Vi höjer vårt gemensamma fastighetsvärde med cirka 750.000 kr för en avgift på ca 150 kr / månad i 5 år.

Budget / finansiering

Offert från en installatör

Infrastruktur

Laddbox

Summa

Per hushåll

inkl moms

Laddbox Zaptec Pro

360,000 kr

354,000 kr

714,000 kr

20,400 kr

25,500 kr

Naturvårdsverket bidrag

-180,000 kr

-177,000 kr

-357,000 kr

-10,200 kr

Uttag från garagefonden

-180,000 kr

-5,143 kr

Kvar att finansiera

177,000 kr

5,057 kr

6,321 kr

Annuitetslån 5 år (ränta 8%)

Att betala per månad och hushåll

101 kr

126 kr

Motiveringen till att använda en del av våra fonderade tillgångar är primärt dessa tre argument:
- Vi sparar ytterligare 20% tack vare att vi slipper betala 25% moms.
- Det avser förbättring av elinstallationen och kommer alla till gagn.
- Det är ett lägre uttag ur fonden än vi bedömer att vi sparade genom att byta panel och måla garage själva istället för att anlita hantverkare. Arbetet genomfördes primärt av de som arbetar för laddboxar. Vi sparade mycket pengar för samfälligheten när vi gjorde jobbet själva.

Löpande avgift
För medlemmar som inte använder sin laddbox dras ingen månadsavgift (förutom lånet ovan). Hushåll som väljer att aktivera sin laddbox betalar en serviceavgift på ca 69 kr / månad inkl moms till leverantören som sköter avläsning och fakturering. Vi planerar samtidigt att uppgradera vårt elabonnemang till 63A och det ökar avgiften med 25 kr / månad och hushåll.

Riskanalys – Frågor och svar
Stora projekt kräver större eftertanke och analys. Därför har styrelsen noga tagit hänsyn till händelser med tänkbar risk som potentiellt sett kan uppstå. Här samlar vi ett urval av de frågeställningar som dök upp för oss och som vi grundligt undersökt under arbetets gång.

Hur lång är livslängden på en laddbox?
Naturvårdsverket och Energimyndigheten räknar med en ekonomisk livslängd på 15 år. Det kan dock vara längre än så. Boxen har en inbyggd mjukvara som går att uppgradera över internetaccessen som alla boxar kommer att ha. Vi behöver inte byta ut hårdvaran för att tillgodogöra oss uppdateringar.

Vad säger Sviskonvägen som redan installerat laddbox till alla
Ordförande på Sviskon, Per-Eric, säger följande om deras installation av laddboxar. Tack vare 50% bidrag och förenkling av administrationen för styrelsen valde de att installera laddbox till alla. Skälet är att de bedömde det som mest framtidssäkert, minst strul och admin för styrelsen och bäst värde för den gemensamma fastigheten.

Kan man ladda alla bilar genom laddboxen?
Ja, bilen känner av om den kan ta emot 3-fas laddning eller om laddning endast kan ske över 1-fas. Boxarna kommer att installeras med standard ”Typ 2” uttag som alla nytillverkade laddbara fordon idag och fordon för överskådlig tid framöver kommer att anpassas för. I Europa är det bestämt att Typ 2 ska vara standardiserade kontakter.

Kan pengarna hos Naturvårdsverket ta slut?
Vi har en pott undanlagd dedikerad till oss när vi har fått ett beslut från Naturvårdsverket.

Kostnader som drar iväg
Vi har steg för steg gått igenom våra offerter. Det finns inget i offerten som sker på löpande räkning. Allt material samt beräknat antal timmar finns specificerat. Det som kan fördyra projektet är om vi inte ger fri tillgång till de garageplatser som installatörerna skall arbeta i på utsatt tid.

Redan installerade laddboxar
Tyvärr finns det ingen möjlighet att låta utrustning som medlem genom egen försorg monterat i samfällighetens garage. Denna måste avlägsnas och ersättas med laddbox genom samfällighetens system för att det ska fungera med strömuttag och lastbalansering.

Har styrelsen övervägt möjligheten att installera laddboxar på stolpe utomhus
Ja, styrelsen har även beaktat alternativet med laddboxar monterade på stolpe utomhus. Styrelsen anser att det är sämre alternativ då montering och underhåll av stolpar är dyrare. Vi kommer även få fler bilar på parkeringsplatsen. Med laddboxar i garagen kommer det finnas ytterligare anledning att parkera i garaget. Laddboxar i garagen inbjuder inte heller till att gäster ska uppta laddplatser utomhus i förhoppning om att kunna ladda.