29 maj 2023

Kallelse till extra årsmöte / stämma i Skogshöjdens samfällighet

Av Mattias Karlsson | 2023-05-29 21:31

När: Tisdag 20 juni 2023
Tid: 19.00
Plats: Samfällighetslokalen Ananasvägen 1

Bakgrund
Årsmötet beslutade att ge styrelsen uppdrag att ta fram en långsiktig lösning för laddinfrastruktur som innefattar samtliga gårdshus. Samtliga ska få möjlighet till laddbox i respektive garage. Stämman röstade och majoriteten var positiva till att styrelsen ska undersöka kostnad, tid och genomförande av detta.

Efter många veckors hårt arbete med att få fram en bra och kostnadseffektiv lösning till Skogshöjdens samfällighet närmar vi oss nu beslut i frågan. Vi som har arbetat i laddgruppen vill passa på att tacka er alla i samfälligheten för det stora engagemang och positiva gensvar vi fått i samband med årsmöte och informationsmöte

Styrelsen har tagit in ett antal offerter från installationsföretag som är konkurrenskraftiga. Vi har också fått en majoritet som önskar att installera laddbox. Det tillsammans med bidrag från Naturvårdsverket på 50% av totala kostnaden gör att styrelsen är redo att presentera ett förslag på ett extra årsmöte för att besluta om installation.

Innan mötet kommer styrelsen presentera ett förslag inklusive finansiering som vi tror kommer bli riktigt bra. Vi kommer också bjuda in ordförande från Sviskonvägens samfällighet, där de nyligen blev klara med sin installation av laddboxar. Det kan vara intressant att höra deras erfarenheter.

Gatuhusen (3,5,7,9,11,13,15,17,19,21,23,25,27,72,74,76,78,80,82)
Husen längs med Ananasvägen som har eget garage är inte berörda av detta arbete. Inga kostnader kommer att debiteras dessa medlemmar och ni kommer inte heller kunna beställa någon laddbox i samband med detta. Dock är vi en samfällighet så ni behöver bli informerade om att samfälligheten har en extra stämma.

Ytterligare frågor
Fram till beslutsmötet den 20:e juni finns det fortfarande möjlighet att ställa frågor. Laddgruppen kan dessutom på begäran hålla ytterligare informationsmöten i samfällighetslokalen för de som vill ha en mer personlig genomgång.

Frågor eller begäran om informationsmöte kan göras till:
Mattias Karlsson (14), tel: 0708-994573
Hugo Abrahamsson (18), tel: 076-246 46 49
Pedro Bolanos (52) , tel: 073-358 76 41

Vi finns tillgängliga för frågor och ytterligare information och du når oss på
styrelsen@skogshojden.nu

Välkomna,
Styrelsen

16 maj 2023

Status för laddinfrastruktur för laddbara bilar

Av Mattias Karlsson | 2023-05-16 21:16

Som beslutat på årsmötet så jobbar styrelsen nu vidare med frågan om att erbjuda laddning vid garagen för föreningens medlemmar som bor vid gårdshusen. Ett antal offerter är på ingång och ska utvärderas.

Vår huvudsakliga plan är att erbjuda de medlemmar som vill installera en laddbox i garaget möjligheten att göra det och de som inte vill ska kunna avstå. Dock finns det viktig information att ta ställning till innan man bestämmer sig.

Naturvårdsverket stödjer installation av laddplatser till 50% av installationskostnaden upp till 15.000 kr per laddplats. Det innebär att om man beställer en laddbox i denna omgång så kan det vara 50% billigare än om du vill ansluta en laddbox senare.

Finns det argument för att installera en laddbox även om du inte har ett behov just nu?

  • Om du eller någon efter dig vill installera en laddbox kan det bli mycket dyrare. (då bidraget söks en gång av samfälligheten)

  • Om du i framtiden vill sälja så får du sannolikt fler spekulanter och ett högre pris vid försäljning om det finns en laddbox. Mäklare vittnar om att många bostadsköpare frågar om det finns laddmöjligheter.

Processen framåt är att vi nu försöker ta reda på vilka som vill installera för att kunna vässa de offerterna vi har fått.

  • En enkät kommer i din brevlåda

  • Svara så fort som möjligt och lägg i brevlådan Ananasvägen 14

  • Vi behöver ca 20 installationer för att det ska bli kostnadseffektivt. Dock blir det billigare per laddstolpe ju fler som är med.

  • Föreningen söker bidrag på ca 50% hos Naturvårdsverket. När vi har sökt bidraget måste installationen ske inom 9 månader

  • Beslut fattas på en extra föreningsstämma före sommaren

  • Styrelsen utvärderar och beställer installation under hösten

Viktigt!

Kostnader för installationen och elen som förbrukas kommer att debiteras för de som installerar och använder laddboxar. (Om du avstår kostar det inget och du behöver inte betala laddning av grannens bil…)

Informationsmöte och möjligheter att ställa frågor

Ni får gärna ringa Mattias Karlsson, 14 på 0708-994573 och ställa frågor, men vi kommer också att hålla ett antal möten där det ges möjlighet att ställa frågor.

Vi kommer också träffas i lokalen någon av dessa tider för information:

  • Måndag 22 maj 13.00 och 19.00

  • Torsdag 25 maj 19.00

Hälsningar,
Styrelsen

16 maj 2023

Information Skogshöjdens Samfällighet maj 2023

Av Mattias Karlsson | 2023-05-16 21:14

Städdagen

Tack alla som var med och hjälpte till med städning och reparation. Det var ca 30 hushåll som var med och bidrog. Vi lagade sprickor och hål i asfalt på parkeringar och gårdar. Extra kul att vi nu har en trädgårdsgrupp som snyggar till buskar, träd och gödslade. Lekplatser snyggades till, bänkar oljades och som pricken över i-et så fick vi en ny vimpel 🙂

Det var en lång dag och mitt på dagen grillade vi korv och vi hade trevligt.

Klippning av gräsmattor

Nu blir det varmare och i och med det så blir det dags för gräsklippning. För att hålla nere vår avgift klipper vi själva gräset inom samfälligheten. Gräsytorna är uppdelade i fem områden. Varje område har ett schema för vems tur det är att klippa. Om veckorna är olämpliga (tex. pga. semester) kan du byta med grannen eller någon annan i området.

Läs mera om gräsklippning, ditt område och hur man lånar gräsklippare här: https://www.skogshojden.nu/sidor/grasklippning

Moms för samfälligheter

Enligt ett nytt ställningstagande från Skatteverket så måste samfälligheten ta ut moms från sina medlemmar. Skatteverkets nya tolkning att vi måste momsregistreras och börja redovisa moms på varor och tjänster till våra medlemmar. Samfälligheten kan samtidigt dra av ingående moms på investeringar, drift och andra inköp. Det här bör inte påverka avgiften så mycket då vi samtidigt kan dra av ingående moms för varor och tjänster som vi köper, tex snöröjning mm. Om du är väldigt intresserad finns det lite mera att läsa tex här:

Grant Thornton: Nu ska samfällighetsföreningar ta ut moms från sina medlemmar
DN artikel Momsrisk för samfälligheter: ”Kan bli dyrare”
Skatteverkets ställningstagande Samfällighetsföreningar och moms
Skatteverket Moms i en samfällighetsförening

Nytt ekonomisystem, Visma

För att kunna hantera moms på ett bra sätt så har vi nu köpt in ett riktigt ekonomisystem som heter Visma. Vi ska lära oss det och förhoppningsvis kommer det underlätta för vår kassör. Vi kanske får lite inkörningsproblem och när vi ska skapa fakturor och andra underlag så ha lite tålamod. Vi kommer sannolikt skapa en faktura för kvartalsavgiften som redan är betald så om ni får den så behöver ni inte betala igen :-)

15 maj 2023

Gräsklippning 2023

Av Mattias Karlsson | 2023-05-15 13:50

Nu är äntligen sommaren här och i och med det börjar gräsklippningen. För att hålla nere vår avgift klipper vi själva gräset inom samfälligheten. Gräsytorna är uppdelade i fem områden. Varje område har ett schema för vems tur det är att klippa. 

Varje vecka ansvarar ett hushåll för klippningen av ett område.
Om veckorna är olämpliga (tex. pga. semester) kan du byta med grannen eller någon annan i området.

Vecka 20, denna vecka är följande medlem ansvarig.
24, 72 , 8 , 40 och hus nummer 56

Sommarens schema och ditt område hittar du här på vår hemsida
https://www.skogshojden.nu/sid...

Där finns också information om gräsklipparen som lånas av Magnusson (27)

/Styrelsen, genom Mattias Karlsson (14)