Som beslutat på årsmötet så jobbar styrelsen nu vidare med frågan om att erbjuda laddning vid garagen för föreningens medlemmar som bor vid gårdshusen. Ett antal offerter är på ingång och ska utvärderas.
Vår huvudsakliga plan är att erbjuda de medlemmar som vill installera en laddbox i garaget möjligheten att göra det och de som inte vill ska kunna avstå. Dock finns det viktig information att ta ställning till innan man bestämmer sig.
Naturvårdsverket stödjer installation av laddplatser till 50% av installationskostnaden upp till 15.000 kr per laddplats. Det innebär att om man beställer en laddbox i denna omgång så kan det vara 50% billigare än om du vill ansluta en laddbox senare.
Finns det argument för att installera en laddbox även om du inte har ett behov just nu?
Om du eller någon efter dig vill installera en laddbox kan det bli mycket dyrare. (då bidraget söks en gång av samfälligheten)
Om du i framtiden vill sälja så får du sannolikt fler spekulanter och ett högre pris vid försäljning om det finns en laddbox. Mäklare vittnar om att många bostadsköpare frågar om det finns laddmöjligheter.
Processen framåt är att vi nu försöker ta reda på vilka som vill installera för att kunna vässa de offerterna vi har fått.
En enkät kommer i din brevlåda
Svara så fort som möjligt och lägg i brevlådan Ananasvägen 14
Vi behöver ca 20 installationer för att det ska bli kostnadseffektivt. Dock blir det billigare per laddstolpe ju fler som är med.
Föreningen söker bidrag på ca 50% hos Naturvårdsverket. När vi har sökt bidraget måste installationen ske inom 9 månader
Beslut fattas på en extra föreningsstämma före sommaren
Styrelsen utvärderar och beställer installation under hösten
Viktigt!
Kostnader för installationen och elen som förbrukas kommer att debiteras för de som installerar och använder laddboxar. (Om du avstår kostar det inget och du behöver inte betala laddning av grannens bil…)
Informationsmöte och möjligheter att ställa frågor
Ni får gärna ringa Mattias Karlsson, 14 på 0708-994573 och ställa frågor, men vi kommer också att hålla ett antal möten där det ges möjlighet att ställa frågor.
Vi kommer också träffas i lokalen någon av dessa tider för information:
Måndag 22 maj 13.00 och 19.00
Torsdag 25 maj 19.00
Hälsningar,
Styrelsen
Städdagen
Tack alla som var med och hjälpte till med städning och reparation. Det var ca 30 hushåll som var med och bidrog. Vi lagade sprickor och hål i asfalt på parkeringar och gårdar. Extra kul att vi nu har en trädgårdsgrupp som snyggar till buskar, träd och gödslade. Lekplatser snyggades till, bänkar oljades och som pricken över i-et så fick vi en ny vimpel 🙂
Det var en lång dag och mitt på dagen grillade vi korv och vi hade trevligt.
Klippning av gräsmattor
Nu blir det varmare och i och med det så blir det dags för gräsklippning. För att hålla nere vår avgift klipper vi själva gräset inom samfälligheten. Gräsytorna är uppdelade i fem områden. Varje område har ett schema för vems tur det är att klippa. Om veckorna är olämpliga (tex. pga. semester) kan du byta med grannen eller någon annan i området.
Läs mera om gräsklippning, ditt område och hur man lånar gräsklippare här: https://www.skogshojden.nu/sidor/grasklippning
Moms för samfälligheter
Enligt ett nytt ställningstagande från Skatteverket så måste samfälligheten ta ut moms från sina medlemmar. Skatteverkets nya tolkning att vi måste momsregistreras och börja redovisa moms på varor och tjänster till våra medlemmar. Samfälligheten kan samtidigt dra av ingående moms på investeringar, drift och andra inköp. Det här bör inte påverka avgiften så mycket då vi samtidigt kan dra av ingående moms för varor och tjänster som vi köper, tex snöröjning mm. Om du är väldigt intresserad finns det lite mera att läsa tex här:
Grant Thornton: Nu ska samfällighetsföreningar ta ut moms från sina medlemmar
DN artikel Momsrisk för samfälligheter: ”Kan bli dyrare”
Skatteverkets ställningstagande Samfällighetsföreningar och moms
Skatteverket Moms i en samfällighetsförening
Nytt ekonomisystem, Visma
För att kunna hantera moms på ett bra sätt så har vi nu köpt in ett riktigt ekonomisystem som heter Visma. Vi ska lära oss det och förhoppningsvis kommer det underlätta för vår kassör. Vi kanske får lite inkörningsproblem och när vi ska skapa fakturor och andra underlag så ha lite tålamod. Vi kommer sannolikt skapa en faktura för kvartalsavgiften som redan är betald så om ni får den så behöver ni inte betala igen :-)
Nu är äntligen sommaren här och i och med det börjar gräsklippningen. För att hålla nere vår avgift klipper vi själva gräset inom samfälligheten. Gräsytorna är uppdelade i fem områden. Varje område har ett schema för vems tur det är att klippa.
Varje vecka ansvarar ett hushåll för klippningen av ett område.
Om veckorna är olämpliga (tex. pga. semester) kan du byta med grannen eller någon annan i området.
Vecka 20, denna vecka är följande medlem ansvarig.
24, 72 , 8 , 40 och hus nummer 56
Sommarens schema och ditt område hittar du här på vår hemsida
https://www.skogshojden.nu/sid...
Där finns också information om gräsklipparen som lånas av Magnusson (27)
/Styrelsen, genom Mattias Karlsson (14)
Sopning av asfalterade ytor sker fredag 21 april
I morgon förmiddag kommer Linus och sopar våra asfalterade ytor.
För att Linus ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt vore det bra om:
Påminner samtidigt om containern kommer under fredagen så lämna platsen vi föreningslokalen fri.
Vädret ser ut att bli riktigt bra på lördag så Styrelsen hoppas att vi får hjälp av dig och alla andra under lördagen. Ju fler vi blir desto roligare och snabbare kommer det att gå.
Ses på lördag,
Styrelsen
Städdag/arbetsdag lördag 22 april 10.00
Som tidigare informerats så blir städdagen mer av en arbetsdag och mindre av att sopa grus. Vi har konstaterat att föreningens gemensamhetsytor håller en lägre nivå än våra grannföreningar och behöver underhållas. Det finns också behov av underhåll av våra gemensamma byggnader, asfalterade ytor, lekplatser m.m.
Sopning av asfalterade ytor sker fredag 21 april 10.00
I vårt avtal med snöröjare Linus ingår även sopning av parkering och de asfalterade ytorna och det kommer att utföras fredagen innan arbetsdagen. För att underlätta så är det bra om så många som möjligt antingen kör in bilen i garaget eller kan parkera på annan plats den dagen. Om din bil måste stå på parkeringen så sopa under och runt din bil ordentligt så att vi får bort allt grus. I övrigt är det bra om var och en kan sopa ut gruset från rabatter, staket mm så att det blir lättare att komma åt för maskinen.
Varför har vi städ och arbetsdagar?
Vi har också hört rykten om extra avgift för de som inte hjälper till på arbetsdagen och det kan vi dementera. Dock är städ och arbetsdagar ett sätt för oss tillsammans att minska kostnaderna och hålla en lägre avgift. Vi är tillsammans ansvariga för att underhålla och förvalta byggnader och ytor som ingår i samfälligheten. Om vi behöver ta in hantverkare och entreprenadföretag för att tex måla garage och laga asfalt så innebär det högre kostnader och i slutändan höjda avgifter.
Nyhet: Trädgårdsgruppen
Som ett led i att engagera flera och minska arbetsbördan på styrelsen har vi pratat om möjligheten att inrätta arbetsgrupper med olika inriktning. Nu kan vi presentera den första gruppen, nämligen trädgårdsgruppen. Den består nu av Ingela Ehne (62) Karin Letterkvist (56), Karin Wahlberg(8) och Mattias Karlsson (14). Trädgårdsgruppen ansvarar för planering av utemiljön i form av buskar, planteringar, träd mm. Ett första möte har hållits för inventering och planering inför arbetsdagen (mer om det nedan)
Trädgårdsgruppen önskar förstärkning i form av någon mer från första gården samt generellt yngre personer 🙂
Är du intresserad av att vara med och hjälpa till, hör av dig till någon i gruppen!
Att-göra på arbetsdagen
Vi har identifierat några områden som vi ska fokusera på denna arbetsdag.
Laga sprickor och hål i asfalten på parkeringar och gårdar
Fylla i sprickor i asfalteringen
Ta bort mossa och annat organiskt material från asfalten
Laga asfalten är ett omfattande och ganska tungt jobb som innebär att vi först ska rensa ur sprickorna för att sedan fylla ut dessa. Vi kommer att hyra en markvibrator för att underlätta arbetet med att platta till den nya asfalten.
Planteringar mm, (På städdagen fås instruktioner från Trädgårdsgruppen)
Alla buskar: rensa bort mossa och luckra samt lägg på ny jord och gödsel
Gård 1
Korta in fjolårsskott med en tredjedel
Riktigt grova grenar tas ner till 10 cm
Gräv upp stubbar
Oxbärsbuskarna vid sandlådan tas ner rejält, (10-20 cm höjd) övriga kortas in
Snöbärsbusken(?), tas ner till marknivå
Gård 2
Toppa oxbärsbuskarna vid lekstugan som ännu inte är rakt häckklippta
Rensa/klipp in krypoxbär i cementringen vid infarten till gården
Ölandstok/snöbär vid garagen ansas för att underlätta gräsklippning.
Paradisbuskarna: ta bort en av tre gamla grenar.
Övrig utemiljö
Lekplatserna ska snyggas upp och lagas (olja bänkar mm)
Måla parkeringsrutor och rensa brunnar
Städa runt föreningshuset och boulebanan. Det ska vara snyggt runt huset. EU-pallar, flaskor och ölburkar ska tas bort.
Ersätta ”varning för barn” skylten och rengöra övriga skyltar.
Korvgrillning
Det blir som vanligt korv och fika runt 13-tiden för att samla kraft till det sista.
Övrig information
Verifiera och uppdatera dina kontaktuppgifter på https://www.skogshojden.nu/
Protokoll från årsmötet
Protokoll från årsmötet finner du enligt beslut på årsmötet på hemsidan. Logga in och läs protokollet på under dokumentet. (Även uppsatt på fönsterrutan vid lokalen)
Styrelsen 2023 består av
Mattias Karlsson (14) - ordförande,
Martin Tillberg (50) - vice ordförande
Mariana Mescherjakova (25) - kassör
Hugo Lindström (18) - sekreterare
Pier Baydar (20) - ledamot
Nawzad Abdullahad, (68) - ledamot
Pedro Bolanos (52) - suppleant
Sophia Sonesson (82) - suppleant
20 894 besökare sedan 2021-09-15